Shakira - A tigris az mindig egy jellem

2015.07.10 19:17

„A tigris az mindig egy jellem, a jellem és tigris az egy!”

Így kezdi énekét a Micimackó című filmben Tigris, miközben vidáman ugrál a farkán. Az biztos, hogy mind színeiben, mind testfelépítésében jelentős egyéniség.

Július elsején voltunk Felsőlajoson a MagánZoo-ban, ahol Shakira él. Többszöri telefonos egyeztetés után sikerült megbeszélnem Tóth Tiborral az állatkert tulajdonosával, hogy engedjen be a rácsokon belül – persze Shakirának rácsok nem szabnak korlátot, hisz még csak 8 hetes volt akkor.

Kihozzák minden nap, hogy szokja az embereket, a látogatókat, a simogatást, de nekem több kellet – elvégre cicafotós lennék :)

Tibor jóvoltából  testközelből érezhettem a baba-csúcsragadozó gyengédségét, és erős fogait, mert bizony aki a tigrissel barátkozik, számítania kell rá, hogy csak úgy, mint minden gyerek, ő is kipróbálja a határait. Büszkén viselten a még napokig látható nyomokat a nyakamon, és mikor megkérdezte valaki, mi az, csak elmosolyodva mondtam: „megharapott egy fehér tigris”.  Aki nyomon követi képeimet a facebookon, csak még nagyobb irigységgel tekintett rám, aki nem látja minden nap a munkáimat, csak legyintett. De én tudtam az igazat.

„Macska, macska, csacska-macska, fürge mint a kis nyulacska…”

Hatalmas pracliai, tömzsi testecskéje és gyermekre jellemző bohókás járása még túl sok fürgeséget nem sugallnak, de amikor csak sétál, a méltóságteljes mozgás már most látható. Mindenképpen tekintélyt parancsoló léptei puha tappancsával érintik a földet, vagy a tarözset, melyen élezni próbálja már most nagy karmait.

Ezeket a karmokat csak most használja, mikor nagyobb és erősebb lesz, már nem. Tóth Tibor nagy sok mindent elmondott a tigrisekről, a felnevelésükről, ugyanis neki nem ez az első ilyen élménye – és legyünk őszinték, ki ne irigyelné azt az embert, aki felnevel egy  (illetve több) tigrist, meg oroszlánt… A boldogság látszik is a szemén, a rutin a mozdulatain, ahogy a cumisüveget beteszi Shakira szájába.

 

A tigris PR-ja

Tibor elmesélte azt is, hogy később, mikor már 9-10 hónapos lesz az állat, csak azért nem lehet bemenni hozzá, mert annyira örül majd az embereknek, hogy azt a mi átlagban 80 kilónk nem bírná el az ő 300-ával szemben. De nem fog ránktámadni, hiszen nem vagyunk a táplálkozási lánc része.

Azt már a cicafotózás kapcsán is észrevettem, hogy nagyon sok ember a gyerekkori emlékeiből szerzett tapasztalatok révén viszonyul az állatokhoz. (Ezért is tartom nagyon veszélyesnek a mostani rajzfilmeket, ahol két lábon jár a szemüveges mackó…meg a többi, de ezt majd egy másik írásomban bővebben kifejem) A Dzusngel könyvében elég rossz PR-ja van a tigrisnek, szemben a Micimackóval, ahol az egyik legvidámabb, leg pozitívabb szereplő ez az állat. Vajon mitől függ, hogy egy állat „jó” vagy „rossz” szerepet kap…?

Egyszer volt, hol nem volt…

De volt, és remélem nem egyszer… Egy biztos, ez egy olyan élmény, amit mindenkinek át kell élnie legalább egyszer…szóval irány Felsőlajos, még pár hónapig Shakira „kicsi”, aztán meg mit lehet tudni, lehet új kismacska érkezik…hiszen ha egy álom megvalósul, jöhet a következő! ;)

Császár Claudia